Jazztanssi

Jazztanssi on monenlaisia vaikutteita sisältävä vauhdikas ja energinen tanssimuoto, jonka juuret ovat afrikkalaisissa ja karibialaisissa tansseissa.

Afrikkalainen tanssi, jota myös voi Balettiopistossa opiskella, joko osana jazztunteja tai erillisinä kursseina, on siis primitiivistä jazztanssia.

Suurin osa jazztanssin kehitystä on tapahtunut Yhdysvalloissa, afrikkalaisten orjien ja eurooppalaisen työväen kansantanssien  ja rytmien sulauduttua yhteen. Tältä pohjalta syntyivät latinalainen jazz, amerikkalainen steppi ja jazzsteppi.

Jazztanssin katsotaan saaneen lopullisen muotonsa v. 1915-20 tienoilla. 1930-luvulla jazztanssi alkoi todellisen kasvunsa ja kehittymisen.

Jazztanssille ominaista ovat taivutetut polvet ja se, että kehon keskus on lähempänä maata, kehon eri osien eristäminen toisistaan (=isolation) eli lantio, olkapäät, pää ja rintakehä, liikkeen rytminen vaihtelu (polyrytmisyys, synkopointi) sekä kahden eri rytmin kulkeminen yhdessä kehossa. 

Tanssija käyttää koko vartaloaan ilmaisemaan itseään ja liike väreilee ulos arvaamattomasti; välillä pehmeämmin toisinaan hyökkäävästi. Jazztanssi terävöittää mm. rytmitajua ja lisää reaktionopeutta.

Jazztanssi on aina elänyt ajassa ja kehittynyt suhteessa kunkin ajan populaarimusiikkiin. 

Tampereen Balettiopiston jazz-tunnit perustuvat Mattox- ja Luigi –tekniikoihin.

Tanssitaan jazztossuilla/-saappailla, tennareilla, korkokengillä jne. tyylistä riippuen. Katso asut ja varusteet

Alkeistaso

Keskilattiaharjoituksia, joissa opitaan jazztanssin perusteet ja perusasennot, harjoitetaan vartalon hallintaa ja vahvistetaan lihastasapainoa.

Sarjat kehittävät sekä voimaa, notkeutta että koordinaatiokykyä.

Alkeistunneilla opetellaan myös yhden ja kahden jalan pyörähdyksiä eli piruetteja, jalan potkuja ja hyppyjä.

Lisäksi tehdään salin poikki (diagonale) liikkuvia harjoituksia, joissa opetellaan edellä mainittujen asioiden lisäksi nopeutta, ketteryyttä sekä jazztanssille ominaista tyyliä.

Tunnin lopussa muodostetaan jo opituista liikkeistä tanssisarjoja (= rutiineja/routines), joissa tekniikan lisäksi pyritään kehittämään myös ilmaisullisia taitoja.

Perustaso:

Tunneilla syvennetään alkeistunneilla opittuja perustaitoja. Harjoituksiin lisätään liikemateriaalia ja enemmän koordinaatiokykyä vaativia liikesarjoja. Myös tunnin tempo nopeutuu.

Jatkotaso

Tuntien tempo on alkeis- ja perustason tunteja selvästi nopeampi. Painotetaan erityisesti teknistä osaamista ja liikkeiden puhtautta.

Tunnille tultaessa oppilaan toivotaan hallitsevan Mattox-tekniikan perusteet (tai muut vastaavat taidot jazztanssissa, sekä harjoittelevan kyseisellä tasolla vähintään kahdesti viikossa.

Edistyneet

Tunnilla keskistytään erityisesti ilmaisuun sekä syvennetään tietoutta jazztanssin eri tyylisuunnista (mm. modern jazz)

Tekniset harjoitukset ovat edelleen osa tunnin kulkua, mutta tanssisarjojen (= rutiinit/routines) osuus korostuu ja lisääntyy.

Tunnille tultaessa oppilaan toivotaan hallitsevan Mattox-tekniikan perusteet (tai muut vastaavat taidot jazztanssissa) ja harjoittelevan kyseisellä tasolla vähintään kahdesti viikossa.